Batteriet på Øya

For de fleste fastboende og besøkende er Batteriet på Øya intet mer enn en flott park og fantastisk utkikkspost over fjorden, men Batteriet har en lang og til dels dyster historie. De siste 10 årene har bystyret bevilget betydelige summer til å anlegge en flott park i området som ligger helt ytterst på Sylterøya i Brevik. Takket være en formidabel innsats fra byenes parkvesen fremstår Batteriet i dag som en plass for avslapping og lading av tomme batterier. Her kan man sitte i timesvis og nyte den fantastiske utsikten og la havluften bre om seg i både kropp og sjel.

Ole Berge

Ole Berge var en beryktet mann og landeveisrøver som herjet i Telemarksregionen på tidlig 1800-tall. Han var beryktet for sin brutale oppførsel og gikk aldri av veien for en god slåsskamp. Berge, som var født og oppvokst på Bredestrand bare få kilometer fra Breivik, vokste opp i en rolig og respektert bondefamilie. Både moren, faren og hans to brødre jobbet på familiens gård. Ole så lenge ut til å skulle følge i sine fars fotspor og sammen med sine brødre overta familiegården, men i en alder av 13 år endret Ole seg. Ingen vet med sikkerhet hva det var som skjedde, men den ellers så rolige og hyggelige unge mannen begynte å vise en langt mørkere side av seg selv. Allerede som 14 åring ble han første gang hentet av lensmannen hjemme på familiegården. Anklagen var tyveri av en gris fra en lokal bonde. Berge ble dømt til 50 timer med arbeid hos bonden han hadde stjålet grisen av, men det gikk ikke som lensmann hadde planlagt. Berge møtte opp som avtalt første dag, men etter bare 3 timer stjal han to hester fra bonden og stakk av. De neste 3 årene terroriserte den unge mannen store deler av Telemark. Han stjal det han kunne komme over og var ofte i klammeri med lokale lensmenn. I 1832 var det stopp. Ola Berge ble dømt til 6 års hardt arbeid og det skulle ta lang tid før han igjen kunne sette fot i hjembygda. Da Ole etter litt over 5 år atter en gang var en fri mann, tok det ikke lang tid før han tok opp sitt gamle yrke. Denne gangen var det posten som fikk føle hans vrede og Ole ranet de neste årene hele 15 ulike postruter i Telemark. Hans siste ran den 13. Juni 1838 gikk så alt for galt og Ole, som så langt aldri hadde skadet noen, i alle fall ikke alvorlig, drepte, ifølge han selv i selvforsvar, postmannen Preben Isaksen. De 15 ranene og drapet på Isaksen så Ole Berge dømt til døden ved halshugging. Den 19. Oktober 1838 ble Ole Berge den siste mannen til å bli henrettet i Telemark fylke. Det skjedde på Batteriet, like ved det som i dag på folkemunnet er kjent som “Berg stien”.

Andre verdenskrig

Tyskerne fant raskt frem til Brevik og Batteriets strategiske plassering. Raskt etter invasjonen av Norge, startet arbeidet med å bygge flere bunkere på stedet. Den strategiske plasseringen gjorde til at tyskerne hadde full kontroll over fjorden og alle båter som prøvde seg på overfart fra sør til vest. I løpet av krigen var mer enn 150 tyske soldater utplassert i området og det var tøffe tider for lokalbefolkningen. Under alle krigsårene var området som i dag benyttes av mange hundre personer hver uke, totalt avsperret for ferdsel. Alle som nærmet seg den tyske posten, gjorde det med livet som innsats. Etter at krigen var over ble området stående forlatt i mange år. Først på slutten av 1950-tallet gikk kommunen i gang med opprydding og sikring av de forlatte bunkerne. Selv i dag kan man spasere gjennom de tyske byggverkene, men kommunen har av hensyn til sikkerhet valgt å sperre av deler av bunkersanlegget.