Krystallhuset

Krystallhuset i Brevik ble oppført i anledning Brevik bys 150 års jubileum i 1995. Krystallhuset ble konstruert for å hedre Breviks lange maritime historie. Det var Johnny Sørensen i Næringsutvalget i Brevik som kom opp med ideen til Krystallhuset da man diskuterte hvordan man best kunne hedre Brevik og byens historie. Krystallhuset, som er utformet som en fyrlykt, ble enstemmig vedtatt av bystyret som det perfekte monument for å hedre byen og dens maritime historie. Johnny Sørensens utkast til hvordan han så for seg Krystallhuset ble så tegnet og designet av arkitekt Poul Neubert, før den lokale glassmesterbedriften til Jan Erik Olsen fikk det ærefulle oppdraget med å bygge den. Poul Neubert kom opp med et design som ikke bare hedret Breviks maritime historie, men også tok hensyn til Breviks nyere industri. Slik ble til det til at Krystallhuset har en base av slitesterk marmor fra det lokale marmorverket ved Norcem. Norcem var så beæret over at dere marmor skulle brukes i prosjektet at de ga både marmoren og en stor krystall funnet i deres kalkgruver i gave til byen. Den store krystallen fikk hedersplassen inne i Krystallhuset og når solen treffer den riktig er det virkelig et skue å se alle de vakre fargene den naturlige steinen, som man antar det har tatt over 2 millioner å forme, stråler ut.

Rekkverk av støpejern

Selve Krystallhuset er omgitt av et rekkverk av støpejern. Designet er hentet fra gamle historiebøker og var blant annet å finne på seilskuter på 1800-tallet. Selve arbeidet er det smeden Jonas Kransen som står bak. Kransen, som i dag jobber ut fra si smie i Haugesund, ble invitert til å ta del i prosjektet da han har aner fra Brevik.

Glassmester Jan Erik Olsen

Allerede i 1956 grunnla Gunnar Olsen Brevik Glassmesterforretning i Pilebakken i Brevik. Bedriften har siden gått i arv fra Gunnar Olsen til hans sønn Sondre Olsen, før Jan Erik Olsen overtok roret i 2012 da hans far Sondre gikk bort. Brevik by er stolte og takknemlige for at andre og tredje generasjon av glassmesterfamilien tok på seg arbeidet med å utforme Krystallhuset.

En hyllest til Breviks naturlige is-industri

Ved inngangen til Krystallhuset er det plassert to kraftige søyler av marmor, også disse donert av Norcem. Søylene er av samme bredde og høyde som de naturlige blokkene med is som ble transportert fra Brevik til England for over 100 år siden. Is-industrien var i mange år en av de største industriene i regionen og på det meste hadde over 400 menn sin daglige virke innen denne industrien. Med unntak av eksport av trevirke, var naturlig is fra regionen i mange år en av Norges største eksportvarer til England.

Hvor kan man finne Krystallhuset?

Diskusjonen om hvor den vakre hyllesten skulle plasseres var mange og utallige personer hadde sin egen formening om hvor kunstverket burde plasseres. Etter mange og lange diskusjoner endte et enstemmig bystyre på at plasseringen måtte bli “Vikingbukta”. Herfra kan man se ut over den langstrakte Brevikfjorden. En fjord med en lang maritim historie og en gang midtpunkt for all sjøfart mellom Østlandet og Vestlandet.

Avdukingen

Da dagen endelig var kommet for å avduke Breviks hyllest til sin maritime historie og alle som har vært en del av å gjøre byen til det den er i dag, fikk Brevik det ærefulle oppdrag av å være vertskap for H.M. Kong Harald og H. M. Dronning Sonja. Selve avdukingen var det Dronningen selv som sto for den 24. Juni 1995. Alle som hadde gleden av å være tilstede når kongeparet ankom Brevik via Brevikfjorden i kongeskipet Norge, vil nok for alltid huske den dagen.