Brevik Thai Festival

Brevik Thai festival er inne i sitt 7. år og årets festival ser ut til å bli større enn noen gang. Festivalen, som er både en hyllest til Thailands tidligere konge Kong Chulalongkorn og en takk til folket i Brevik, trekker hvert år over 2000 besøkende. Festivalen er organisert av den Thailandske ambassaden i Norge og ble første gang arrangert i 2010, samtidig som den thailandske stat satte opp en statue av Kong Chulalongkorn i Brevik. Statuen var en gave som takk for den oppmerksomhet og velkomst Breviks befolkning hadde vist Kongen og hans land da han besøkte regionen i 1907.

Hvordan kom festivalen til?

Da Kong Chulalongkorn uten noe som helst forvarsel dukket opp i Brevik med sin private yacht en julidag i 1907, ble det naturlig nok stor oppstandelse i Brevik. Hele lokalbefolkning deltok i å gi det kongelige følge den velkomst og oppmerksomhet de fortjente. Kong Chulalongkorn, som blant sitt folk var kjent som “Den Store Kjære Kongen”, var det vi i Norge ville kalt en skikkelig “folkekonge”. Han ønsket ikke noe oppstyr eller offisiell mottakelse, så verken det lokale styret i Breivik, eller den norske stat for den del, var informert om hans besøk til Norge. I løpet av sitt besøk til Brevik, som varte i to dager, fikk kongen og hans følge omvisning i Brevik og området rundt. I følge kongens ansatte ble han oppriktig preget av besøket, mottakelsen og den vakre naturen i Telemark. Ifølge historiebøkene snakket kongen ofte om sitt besøk til Brevik også etter sin hjemkomst til Thailand. I anledning 100 årsdagen for hans bortgang, kontaktet Thailandske myndigheter bystyret i Brevik for å forhøre seg om muligheten for å markere dagen med avduking av en statue av kongen og tilhørende festival. De ønsket å hedre sin konge og takke lokalbefolkningen i Brevik. 

Hva kan man oppleve på Brevik Thai Festival?

Festivalen, som går over to dager, arrangeres hvert år den siste helgen i Juli. Her er det Thailand og deres mat og kultur som står i fokus. Den thailandske ambassaden, som står bak festivalen, har alltid med seg det ypperste av mat og kokkene som står bak grytene er av ypperste klasse. Her er det spennende smaker, lukter og farger. For mange er thaimat noe nytt og fremmed, men vi kan love at det faller i smak hos de aller fleste. Kokkene tar alltid hensyn til våre noe sarte norske ganer og flere av rettene serveres med langt mindre krydder enn det som er vanlig i Thailand. For de ønsker det er det også mulighet for å prøve mer spesielle thairetter som kai khao og Mok Huak.

Underholdningen er heller ikke glemt og i tillegg til hoppeslott, ansiktsmaling og dyrepark er det også oppvisning i tradisjonell Thailandsk musikk og dans.

Thaimat

I Thailand legger man alltid vekt på at mat skal være enkelt å tilberede, rettene skal ha sterke aromatiske komponenter og mange ulike krydder. Den verdenskjente Thai-kokken McDang forklarer Thai mat som “oppmerksomhet til den minste detalj, tekstur, farge, smak og bruk av ingredienser med medisinske fordeler, så vel som god smak”. Thaimat tilberedes alltid med en sammenheng mellom utseende og lukt. Med andre ord, hele måltidet skal være en opplevelse fra start til slutt. Thaimat kan virke komplisert, men sannheten er at det er en relativ enkel matkultur. Har du aldri hatt gleden av å overvære et Thaimåltid fra start til ende, er Thai festivalen i Brevik en opplevelse helt utenom det vanlige. I to dager til ende ligger det en herlig aroma av ukjente og spennende lukter over hele byen og gatene fylles av den nydeligste musikk. Dette er en festival utenom det vanlige og har du først besøkt den en gang, er det trolig ikke siste gang.